Jaaaaa het was zover. Ik mocht naar Jessie en Aike voor de geboortefotografie van hun eerste kindje in Enschede. Hier had ik me op verheugd!

Eerder maakten we samen prachtige zwangerschapsfoto’s in avondzonlicht. En ik leerde dit leuke jonge stel alvast weer iets beter kennen. Dat klikte goed.

Jessie was al een paar keer in en uit het ziekenhuis geweest vanwege hoge bloeddruk. Elke keer mocht ze na controles weer naar huis. Uiteindelijk hielden ze haar toch op het ziekenhuis en is de bevalling op gang gebracht. Met een ballonetje en later ook wee opwekkers. Niet wat Jessie er zelf van had verwacht en vooral gehoopt. Na even omschakelen was het nu wel echt begonnen. Hun kleine meisje zou toch echt die dag geboren gaan worden!
Eigenlijk ging alles in een vrij normaal tempo voor een eerste kindje, alleen duurt wachten natuurlijk altijd erg lang. Jessie deed het super en zuchtte haar weeën weg. Aike steunde haar waar hij kon en ik maakte foto’s.

Mensen vragen mij wel eens, ‘Wat doe je dan de hele tijd als je daar bent? Je maakt toch niet de hele tijd foto’s?’ Nou eigenlijk wel. Niet continu natuurlijk. Maar het gaat wel juist om die superkleine momentjes die het geboorteverhaal laten zien! De manier waarop hij machteloos naar haar kijkt als ze pijn heeft. Een washandje op haar voorhoofd. Haar hand die het bed vastgrijpt voor houvast in een pijngolf. Een snelle kus of even handen vasthouden. Al deze kleine intieme momenten maken het verhaal compleet. Natuurlijk ga ik ook wel eens naar de wc of iets kopen in het restaurant (een gehaktbal voor Aike!). Toch kom ik vrij snel terug om niks van die kleine momenten te missen.

Jessie ging van bed naar douche. Van liggen naar staan. Van op haar rug liggen naar op handen en knieën. En uiteindelijk naar de baarkruk. Aike was haar grote steun. Ook al vond hij het spannend, hij bleef alle uren heel dichtbij haar. Jessie heeft het zwaar gehad en na een hele dag weeën opvangen, heeft ze ergens de kracht vandaan gehaald nog anderhalf uur te persen. En daar was kleine Elin! Wat een mooi moment van ontlading. Aike zou niet huilen had hij gezegd, maar ik zag hem toch echt een traantje wegvegen. Mooi toch?

De kleine meid was blakend gezond en haar ouders megatrots en blij! Familie kwam bewonderen wie er in die grote buik had gezeten en ik liet ze daarna alleen om samen te genieten.

Dankjewel lieve Jessie en Aike, dat ik Elin haar geboorte mocht vastleggen. Ik was onder de indruk van je prestaties Jessie!

En hoe vonden Jessie en Aike het zelf om een geboortefotograaf bij hun bevalling te hebben?
Zij vertellen hieronder hun eigen ervaring:

Lieve Moniek,

Wat zijn wij ontzettend blij dat jij de geboorte hebt vastgelegd van onze kleine meid Elin. 


Geboortefotografie is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je erachter komt dat je zwanger bent. De gedachte dat er een “vreemde” aanwezig is bij een van de meest bijzondere momenten in je leven, houd je misschien tegen om te kiezen voor geboortefotografie. Eigenlijk heel raar als je hier over nadenkt. Tegenwoordig maken mensen van allerlei verschillende momenten foto’s. Waarom dan niet van een van de meest bijzondere gebeurtenissen in je leven?

Ik kan alleen maar zeggen dat ik er totaal geen moeite mee heb gehad dat jij bij de geboorte aanwezig was. Op het moment zelf ben je zo in je eigen wereld en heb je geeneens door dat er iemand foto’s van je maakt.
Achteraf gezien was ik zo blij dat jij er bij was en ik de foto’s terug kon zien. Heel bijzonder om de gezichtsuitdrukking van Aike te zien. En de emoties toen Elin geboren werd.
De foto’s hebben mij ook erg geholpen bij de verwerking van de bevalling. Zo heb ik het echt een plekje kunnen geven.

Het lijkt mij ontzettend mooi om Elin later, wanneer zij wat ouder is, het album te laten zien van haar geboorte. Dit is voor mij het mooiste van alles. Een ontzettend waardevol document voor ons en voor Elin. Lieve Moniek, nogmaals duizend keer dank voor de prachtige foto’s en je steun tijdens de bevalling. 

Liefs Aike en Jessie

Wil je graag meer informatie over mijn geboortefotografie?
Op mijn geboortefotografie blog zie je beelden en verhalen van mensen die jullie zijn voorgegaan!
Het lijkt me leuk om voor jullie te fotograferen! Ik zie heel graag je mailtje (info@moniekaansorgh.nl) of berichtje via de contactpagina verschijnen. Leuk van je te horen!