Moniek Aansorgh Fotografie

Keizersnede-zgt-almelo-geboortefotografie-ok-01

Keizersnede ZGT Almelo | Geboortefotografie OK

Al een lange tijd geleden mocht ik met mijn lieve collega Christie aan het medisch personeel (anesthesie, verloskunde en ook communicatie) van het topklinisch ziekenhuis ZGT Almelo een presentatie geven. Over geboortefotografie tijdens een (spoed) keizersnede op de OK (operatiekamer). Met onze beroepsvereniging Dupho Geboorte doen we dit vaker bij ziekenhuizen in Nederland. En hebben we contracten gesloten om op de OK mee te mogen tijdens een (spoed)keizersnede en de geboorte voor ouders vast te leggen.

Het is ontzettend belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen het medisch personeel en de geboortefotograaf. Een (spoed)keizersnede is een grote buikoperatie en op een OK fotograferen is niet iets wat je even gaat uitproberen. Daar gelden strenge regels mbt. hygiene, steriliteit, beweegruimte en andere belangrijke zaken. Het is dus uiterst belangrijk deze regels te respecteren, ruime ervaring te hebben in het fotograferen van geboortes en goed te weten hoe je je als geboortefotograaf op een OK gedraagt. Alleen op deze manier is een samenwerking mogelijk.

In ZGT Almelo zijn de deuren van de OK heel lang gesloten geweest, vanwege slechte ervaringen in het verleden en dat is heel jammer en een gemiste kans. Namelijk de belangrijke kans voor ouders om hét geboortemoment van hun kindje op foto’s terug te kunnen zien. Nu kregen wij de kans om te laten zien dat een fijne samenwerking juist voor de ouders zo belangrijk is! En zoals het er nu uitziet is deze samenwerking met het ZGT nu echt biiiiiiijjjna om de hoek, zo leuk!

Een OK en haar personeel in steriele pakken is een indrukwekkende beleving voor iedereen die er nog nooit is geweest. Extra indrukwekkend is het voor ouders die daar voor het eerst hun kindje gaan ontmoeten. Soms gaat daar grote stress bij gepaard, als de conditie van moeder en/of kindje achteruit gaat. Mama ligt op haar rug op tafel (een niveau van waaruit je geen overzicht hebt) en moet alles over zich heen laten komen. Papa volgt snel alle instructies op van medisch personeel en kan alleen maar gespannen toekijken hoe zijn vrouw daar ligt en hoe medisch personeel hun kindje ter wereld brengt. Hij kan naast haar zitten, maar niet heel dichtbij haar komen. Of haar vast houden om haar te steunen zoals hij zou willen. Alles gaat razendsnel en ineens word je kindje omhoog getild!  Wat een emotioneel moment!

Als ‘buitenstaander’ ben ik niet degene die de emoties ondergaat (ouders) en ook niet degene die ervoor zorgt dat het kindje geboren wordt (medisch personeel). Wel zie ik dit letterlijk allemaal voor mijn ogen gebeuren. En ben ik in de bevoorrechte positie om dit zo mooi mogelijk op beeld vast te leggen. Natuurlijk is het soms voor mij ook spannend en haal ik net als de ouders opgelucht adem als het eerste huiltje door de operatiekamer klinkt! Maar ik weet vooraf al wat ik met mijn foto’s voor de ouders kan betekenen, waarom ik daar ben en hoe ik dit zo goed mogelijk kan doen.

Geboortefotografie is in ‘normale omstandigheden’ al super waardevol. En juist als je al een hele lange weg hebt afgelegd en om welke reden ook je kindje niet via de natuurlijke weg geboren kan worden, juist dan is het extra belangrijk ook dat laatste stukje van deze intense reis (hét geboortemoment!) terug te kunnen kijken en herbeleven. Het is bewezen dat geboortefoto’s enorm kunnen helpen bij het verwerken van een (traumatische) bevalling of (spoed)keizersnede.

En wie kan dat beter verwoorden dan de trotse papa en mama zelf?
De ouders op deze foto’s hebben omschreven wat de geboortefoto’s voor hen betekenen. Hieronder lees je hun gedachten en de reden waarom ik zo graag van betekenis ben voor hen en andere ouders die mij vragen de geboorte van hun kindje vast te leggen.
Wil je het gehele geboorteverhaal van deze lieve ouders zien en lezen? Kijk dan even op Geboortefotografie Oldenzaal Keizersnede voor de foto’s en het verhaal.

Tamara:
‘Het ging niet goed met onze dochter. Ze werd grijs en een beetje slap geboren, dat kon ik goed zien op de foto’s. Daardoor realiseerde ik mij dat de keizersnede ook daadwerkelijk nodig was. Daarom kon ik het veel beter een plekje geven en het heeft dus echt geholpen ook met de verwerking daarvan.
Het is zo bijzonder, je krijgt helemaal dat gevoel en die emoties weer even terug. Je kan zien hoe het is gebeurd. Maar het is ook mooi om te zien voor later, voor onze dochter hoe zij nou geboren is. Hoeveel zorgen wij ons hebben gemaakt en wat een opluchting het is geweest dat uiteindelijk alles goed was. Dat is allemaal terug te zien op de foto’s en daar ben ik ontzettend dankbaar voor!’


Remon:
‘Als je die foto’s ziet dat zij uit de buik wordt gehaald, dat is gewoon zo mooi! Dat we daar beelden van hebben, dat vind ik echt geweldig! Ook voor onze dochter later, dat ze kan terug kijken hoe wij die dag hebben beleefd en samen hebben meegemaakt. Ik denk dat dat heel waardevol is voor haar om terug te kunnen zien’.

Boven- en onderstaande foto’s zijn gemaakt op de OK in het MST Enschede.
Dankjulliewel voor de fijne samenwerking en het mogelijk maken van geboortefotografie op de OK!

Keizersnede
Keizersnede-zgt-almelo-geboortefotografie-ok-02
Keizersnede
Keizersnede
Keizersnede-zgt-almelo
Keizersnede-zgt-almelo-geboortefotografie-ok-10
Keizersnede