Moniek Aansorgh Fotografie

geboortefotograaf werd

Hoe ik geboortefotograaf werd | Deel 3

In twee eerdere blogs schreef ik over hoe ik geboortefotograaf werd, in elk geval hoe het begon.
Over de eerste geboorte waar ik bij aanwezig was en over het waardevolle geboortealbum dat ik voor de ouders maakte.

In 2010 verhuisde ik terug naar Nederland en dacht: Nu of nooit! Ik had mijn mooie en goede baan als teamleider op de radiotherapie in Noorwegen opgezegd en besloot 100% voor de fotografie te gaan. Alles of niets. Ik gaf mezelf een jaar, waarin ik een stijgende lijn wilde zien. Als het niet zou lukken, kon ik altijd nog in het ziekenhuis gaan solliciteren. Zo gezegd, zo gedaan.
Gelukkig ging het goed! Ik fotografeerde bruiloften, zwangeren, newborns, families en ook zakelijke opdrachten. Leerde veel mensen en collega’s kennen en was dankbaar voor elke opdracht die mensen mij toevertrouwden ♡

Nog wonende in Noorwegen volgde ik een newbornfotografe uit Australië. Zij was een grote inspiratie voor mij en op een dag deelde zij een geboorte slideshow. Ze had de geboorte van het kindje van haar vriendin vastgelegd. Ik zat met tranen in mijn ogen voor het scherm en deze foto’s waren voor altijd in mijn geheugen gegrifd. Als ik ooit fotograaf zou worden, dan wilde ik een geboorte vastleggen! Die gedachte bleef altijd bij mij.
In het voorjaar van 2011 mocht ik een zwangerschap van kennissen vastleggen. De ouders kwamen bij mij de foto’s bekijken en uitkiezen. Toen ze terug liepen naar de auto zei ik spontaan: “Ik zou heel graag een keertje een geboorte willen vastleggen!” De aanstaande mama draaide zich om en zei: “Dat meen je niet! Dat zou ik heel gaaf vinden!”
Haar man keek haar aan en antwoordde: “Ehm…zullen we het daar thuis nog even over hebben samen?”

Heel begrijpelijk natuurlijk. En gelukkig wist hij hoe belangrijk het voor haar was en stemde ermee in. Uiteindelijk heb ik voor alle drie hun kinderen een waardevol 3-delig geboorteabum mogen maken. Met daarin de zwangerschap, geboorte en newborn foto’s op een prachtige manier verzameld. Zie hieronder een kleine weergave van mijn allereerste geboortereportage. En allereerste ervaring als geboortefotograaf ♡

Ik ben deze familie voor altijd dankbaar dat ik deze geboortes mocht vastleggen. Maar ook dat ik hun foto’s online mocht delen, waardoor meer mensen bekend raakten met geboortefotografie. Het is het zo waard om deze belangrijke gebeurtenis vast te leggen en altijd terug te kunnen kijken. Ook samen met de kinderen. Ik heb al vaak gehoord dat kinderen later zelf vragen of ze hun geboortealbum of ‘hun filmpje’ (de geboorteslideshow die ik voor ze maak) mogen zien. Fantastisch toch dat ouders hier samen met hun kinderen naar kunnen kijken en praten over hoe hij of zij geboren is!

Ook van deze allereerste geboortereportage heb ik toen een slideshow gemaakt, als je het leuk vindt deze te zien kan dat via deze link. Daar vind je meerdere geboorteslideshows van mij!

Geboortefotograaf_14
Geboortefotograaf_15
Geboortefotograaf
geboortefotograaf werd
Geboortefotograaf_16