Moniek Aansorgh Fotografie

Geboortefotografie

Geboortefotografie, waarom zou je dat doen?

Er nog altijd mensen niet bekend met geboortefotografie en dat is heel jammer, omdat het zo ontzettend waardevol is. Ik denk echt dat de geboorte van een kindje één van de meest ingrijpende gebeurtenissen is in een mensenleven. Daarom is het zo mooi om vast te leggen. Je leven zoals je dat kende, waarin jij en je partner het belangrijkste waren, verandert totaal. Nummer één is je kindje nu!
Het is heel normaal om een bruidsfotograaf (vaak al meer dan een jaar) voor je bruiloft te vragen. Dan is het eigenlijk toch gek om geen geboortefotograaf te regelen voor de dag dat je kindje geboren wordt? Ik ben voor, haha! En hieronder lees je waarom.

Een geboortefotografie expert bij je bevalling

Natuurlijk begrijp ik het idee van ‘een vreemde’ bij je bevalling. Ik denk alleen dat dit een idee is dat je hebt voorafgaand aan je bevalling. Je kan je dan nog niet kan indenken hoe het zal zijn. En zo vreemd ben ik niet hoor 😉

Tijdens de bevalling is de moeder in haar eigen wereld. Na afloop hoor ik heel vaak dat ze mijn aanwezigheid totaal niet heeft meegekregen. Voor de vader ben ik juist vaak een steun en de enige die continu aanwezig is. Ik heb al veel geboortes van dichtbij mogen zien en heb zelf ook tien jaar in de gezondheidszorg (radiotherapie) gewerkt. Hierdoor geeft mijn aanwezigheid rust en vertrouwen. Er is dus geen vreemde maar juist een expert bij je bevalling!

Je partner is er echt helemaal voor jou

Tijdens de bevalling heb je het zwaar en kan je de aanmoediging en steun van je partner goed gebruiken. Dan is het jammer als je partner tussendoor nog aan de foto’s moet denken en er zelf op deze waardevolle momenten niet op staat. Het is juist zo mooi om in de foto’s terug te zien hoe jullie beiden deze bijzondere dag hebben beleefd. En dit samen hebben gedaan. Laat de fotografie maar lekker aan mij over en maak je daar geen zorgen over. Jullie hebben andere dingen om je volledige concentratie op te richten en toewijding aan te geven.

Geboortefotografie op de operatiekamer

Wanneer de geboorte van je kindje (plotseling) een keizersnede wordt, is het niet vanzelfsprekend dat er op de operatiekamer foto’s gemaakt mogen worden. Er zijn strenge hygiëne en privacy regels in ziekenhuizen en het is erg belangrijk daar respectvol mee om te gaan. Ik ben aangesloten bij DuphoGeboorte, de Vereniging van Geboortefotografen. Wij sluiten contracten met ziekenhuizen, om te mogen fotograferen op de OK.

Geboortefotografie helpt bij verwerking geboorte

Ik zie elke geboorte weer hoe de moeder op een bepaald moment onbewust  in haar eigen cocon gaat. Voor volledige concentratie op de prestatie die zij aan het leveren is.
Haar ogen zijn dicht. Achteraf blijkt dat ze ook bijna niks gehoord heeft van wat er zich om haar heen afspeelde. Na het zien van de geboortefoto’s hoor ik vaak over alle momenten die ze heeft gemist. Deze kan ze nu wel terug zien en herbeleven, samen met haar partner. Laatst vertelde een mama mij dat ze zich de eerste week na de geboorte mentaal helemaal niet zo goed voelde. Dit ondanks dat ze een prachtig kindje hadden gekregen. De geboorte was heel anders verlopen dan ze zich had voorgesteld. Na het zien van mijn geboortefotografie slideshow kon ze dit veel beter verwerken en voelde ze zich echt beter! Prachtig toch, dat geboortefoto’s zoveel betekenis kunnen hebben!

Emoties herbeleven

Er gebeurt heel veel in de uren waarin een geboorte zich afspeelt. Zowel fysiek als emotioneel. Sommige bevallingen duren lang en andere gaan razendsnel. Één ding is zeker, het is altijd een rollercoaster van emoties. Momenten van inspanning, angst, uitputting, verbazing, blijdschap en vreugde volgen elkaar in rap tempo op. Al deze emoties zijn echt prachtig. En ook snel weer vergeten als het drukke dagelijkse leven met je kindje echt is begonnen. Je beleeft de bevalling en alle waardevolle momenten zo weer opnieuw als je de geboortefoto’s en jullie geboortealbum bekijkt.

Eerste momenten en ontmoetingen met jullie kindje vastgelegd

Na afloop van een geboorte ren ik natuurlijk niet direct het ziekenhuis (of jullie huis) uit. Ik blijf nog een tijdje om alle liefde tussen jullie drie in beeld te brengen. De navelstreng doorknippen. Voor de eerste keer bij papa op de borst of je kindje aankleden in de zorgvuldig uitgekozen kleertjes. Ik zorg ervoor dat alles vastligt in de foto’s. Ook wanneer een eerste ontmoeting met broertje of zusje, opa’s en oma’s in de eerste uren na de geboorte plaatsvindt, ben ik erbij. Deze reacties zijn elke keer weer zo leuk om te zien!

Je kind kan zijn of haar eigen geboorte zien

En denk je eens in, dat jouw kind later zijn eigen geboortefotografie verhaal kan zien! Hoe alles is verlopen en hoe goed jullie dit samen hebben doorstaan! Wat een fantastisch cadeau aan je kind 🙂

Wil je graag meer informatie over mijn geboortefotografie?
Op mijn geboortefotografie blog zie je beelden en verhalen van mensen die jullie zijn voorgegaan!
Het lijkt me leuk om voor jullie te fotograferen! Ik zie heel graag je mailtje (info@moniekaansorgh.nl) of berichtje via de contactpagina verschijnen. Leuk van je te horen!

Geboortefotografie
Geboortefotografie
Geboortefotografie
Geboortefotografie